Ghidul complet pentru amenajări interioare: Cum să-ți amenajezi casa în 2024
Ești curios să afli mai multe despre diversele stiluri de design interior și nu știi de unde să începi? Poate că vrei să schimbi atmosfera casei tale, dar nu te poți hotărî asupra direcției de urmat. Nu te îngrijora, există un stil potrivit pentru fiecare preferință, iar noi suntem aici să te ajutăm să găsești aspectul perfect pentru tine. Continuă să citești pentru a descoperi cele mai populare 10 stiluri de decorare pentru anul 2024, dezvăluite de experții Obliq.
Stiluri de Design Interior
Există numeroase tipuri de design interior, lista fiind în continuă evoluție. Unele sunt trecătoare, în timp ce altele sunt clasice intemporabile care rezistă testului timpului. Fiecare stil este compus din mobilier, decorațiuni, corpuri de iluminat și accesorii distinctive care îi conferă aspectul său semnătură. Odată ce vei cunoaște unele dintre cele mai populare stiluri, vei înțelege mai bine care dintre ele se potrivesc preferințelor tale.
Fii atent la imaginile și elementele de design care îți atrag atenția. Pe lângă cercetarea proprie, descoperirea stilului tău personal de design interior a devenit mai ușoară ca niciodată, datorită serviciilor online de design interior care oferă chestionare interactive de stil și experți la un clic distanță. Așadar, să explorăm aceste 10 stiluri de decorare pentru a identifica preferatele tale!
10 Stiluri de Design Interior Populare în 2024
Stilul de Design Interior Tranzițional
Să începem cu unul dintre cele mai populare stiluri din lumea designului de astăzi. Designul tranzițional este ceea ce numim punctul de echilibru al stilurilor de design interior. Acesta este stilul potrivit pentru tine dacă designul tradițional este prea rigid, iar cel contemporan iese din zona ta de confort.
Sfat: Este important să știi că stilul tău poate fi o combinație a două sau mai multe stiluri. Parcurgerea unui chestionar de stil de design interior precum acesta sau furnizarea unor imagini inspiraționale poate ajuta designerii să identifice cu precizie estetica clientului, deoarece uneori un stil personal nu are un nume definit!
Designul tranzițional este amestecul perfect între eleganța tradițională și liniile și textilele contemporane. În plus, interioarelor tranziționale le lipsesc accesoriile în exces. Este important să lași mobilierul și textilele să vorbească de la sine. Profită de covoare, perne decorative și cuverturi pentru a adăuga accesorii.
Poate cel mai plăcut aspect al stilului de design tranzițional este amestecul dintre masculin și feminin. Mobilierul curbat și finisajele precum lemnul, rațanul, oțelul și lacul sunt elemente comune. Mai mult, combinația a două stiluri foarte diferite creează un design interior interesant și primitor, perfect pentru orice cameră din casă.
Stilul de Design Interior Modern
Suntem aici pentru a lămuri diferența dintre modern și contemporan. În ciuda numeroaselor lor similitudini, există câteva semne clare că te uiți la un interior modern. Designul modern se referă la o perioadă de timp specifică, în timp ce cel contemporan este în continuă evoluție. Designul interior modern a apărut la începutul și mijlocul secolului al XX-lea. Datorită amestecului de design scandinav, modern de mijloc de secol și postmodern, avem definiția actuală a modernului.
De exemplu, mobilierul are linii curate, cu suprafețe netede și lucioase. În special, metalul, cromul și sticla sunt alegerile preferate ale designerilor. Cu toate acestea, în interioarele moderne, decorațiunile sunt minime. Ele tind să renunțe la bibelouri și să folosească arta ca principală decorațiune. Este obișnuit să vedem accente de culori îndrăznețe în artă și mobilier, într-un spațiu majoritar neutru.
Stilul Eclectic de Design Interior
Există multe neînțelegeri când vine vorba de stilul eclectic de design. Câteva caracteristici cheie identifică designul interior eclectic. Gândește-te la el ca la o colecție plină de energie de piese atent selectate, adunate pentru a crea un interior bogat în cultură. Din această cauză, mulți cred că stilul eclectic are un spirit "orice merge". Cu toate acestea, există o linie fină între stratificat și adunat, și aglomerat și deranjant.
Păstrează o paletă de culori neutre și folosește câteva culori accentuate pentru a aduce aerul cosmopolit dorit. Ținând cont de acest lucru, interiorul eclectic ideal echilibrează culoarea și textura. În consecință, este amestecul perfect între vechi și nou.
Stilul Contemporan de Design Interior
Când privești stilurile de design interior de-a lungul istoriei, designul contemporan este singurul stil care evoluează mereu. Stilul de design contemporan va continua probabil să se schimbe pe parcursul secolului XXI. Contemporan se referă la orice este al momentului prezent. Acest stil unic de design interior împrumută elemente din diferite perioade de timp, creând un mediu potrivit pentru a dura o viață.
Designul interior contemporan este un spațiu simplu și elegant. Folosește diferite caracteristici precum mulurile detaliate pe pereți și ferestre și spațiile deschise pentru a crea un spațiu interesant și distinct. Mobilierul contemporan tipic prezintă picioare expuse și linii curate pentru a oferi un aspect ușor și aerisit.
Este obișnuit să vedem materiale precum metalul și sticla folosite datorită proprietăților lor de reflectare a luminii. Acest look este amestecul ultim al stilurilor de decor pentru casă. În plus, paletele de culori neutre sunt cele mai comune pentru designul contemporan, cu țesături texturate pentru a crea interes. Astfel, se creează interiorul modern de lux perfect.
Stilul Minimalist de Design Interior
Designul contemporan și cel minimalist au multe calități în comun. Ambele au forme necomplicat, linii curate și finisaje simple. Cu toate acestea, stilul minimalist de decorare este inspirat de designul japonez și se concentrează pe principiul că simplitatea este cea mai importantă. În cele din urmă, designul minimalist iubește spațiul gol.
Deși majoritatea interioarelor minimaliste au o schemă de culori neutre, culorile primare pot fi, de asemenea, folosite ca accente. Modelele sunt absente, iar textura este o necesitate. Datorită filozofiei "less is more", vei găsi că mobilierul funcțional este cel mai esențial element de design. Spațiul de depozitare este, de asemenea, important în designul interior minimalist. Din acest motiv, mobilierul face adesea dublu serviciu și ca spațiu de depozitare ascuns. De exemplu, o măsuță de cafea care se ridică pentru a dezvălui un spațiu de depozitare este una dintre multiplele soluții creative pe care le utilizează interioarelor minimaliste.
Stilul Bohemian de Design Interior
Similar cu stilul mid-century, interioarelor boho le place să câștige teren. Deoarece atât de mulți retaileri se alătură valului boho, nu există un moment mai bun ca acum pentru a-ți explora latura boho. Pe scurt, designul boho este o estetică liberă care amestecă diferite culturi și expresii artistice într-un stil eclectic care iese din tipare. O atmosferă boho relaxată pune accentul pe natură. Cu toate acestea, este obișnuit să găsim modele îndrăznețe și culori strălucitoare pentru mobilier și accesorii.
Când intri într-o casă cu un stil de design boho, te simți imediat cufundat într-o altă cultură. Suvenirurile sunt expuse din călătorii, iar întreaga atmosferă are un aer nomad. Când comparăm diferite stiluri de design, boho este unul dintre puținele unde ordinea nu este necesară. Amestecul de modele și culori este încurajat. De asemenea, vedem o tendință a stilului boho modern.
Adăugarea de blănuri de animale, accente metalice și lemn bogat ajută la modernizarea acestui stil colectat. Ne place că interioarelor boho folosesc lucrurile în moduri neconvenționale. Încearcă această idee proaspătă pentru living: atârnă un covor vintage sau un lemn sculptat pe perete pentru o abordare unică a operelor de artă.
Stilul Modern Farmhouse de Design Interior
Lista noastră de stiluri de decor pentru casă nu ar fi completă fără designul interior modern farmhouse. Joanna Gaines a câștigat titlul de regină a farmhouse-ului, dar chiar și ea combină stilul ei farmhouse cu un spațiu mai modern și colectat. Interioarele modern farmhouse au multe caracteristici ale ceea ce cunoaștem ca design tradițional fermier. Pe de altă parte, lucrurile devin mai simplificate și mai curate, fără a-și pierde caracterul.
Lambriurile nu vor dispărea nicăieri, iar noi tot vrem să vedem uși de tip grajd. Actualizările moderne precum pardoselile din scanduri late, spațiile deschise și corpurile de iluminat elegante sunt câteva identificatoare comune ale stilului de decorare modern farmhouse. De asemenea, se știe că interioarele fermier amestecă metalele. De la aur la negru la nichel, contrastul este prietenul tău.
În plus, ne place că acest stil unic de design își ia în serios legătura cu natura. Este esențial să existe elemente din lemn nefinisat și plante în fiecare cameră. În consecință, paletele de culori în interioarele modern farmhouse sunt întotdeauna pe partea neutrelor. Când vrei să adaugi acel plus de culoare, este important să te inspiri din natură. De exemplu, încearcă să adaugi albastru marin închis, verde salvie sau portocaliu ars.
Stilul Shabby Chic de Design Interior
Stilul shabby chic de design interior și-a avut originile în secolul al XVIII-lea și s-a transformat în stilul iubitor de vintage pe care îl cunoaștem astăzi. Mobilierul vintage a fost întotdeauna în centrul designului interior shabby chic. De fapt, era obișnuit ca indivizii să transmită mobilierul din generație în generație. Apoi, fiecare generație își punea amprenta unică asupra sa. Similar cu stilul înrudit, țărănescul francez, designul shabby chic are un aer foarte moale și feminin.
În acest stil feminin de design, mobilierul shabby chic este adesea vopsit sau îmbătrânit artificial. Paletele de culori pale cu modele florale se potrivesc perfect cu pardoselile și pereții albi. Designerii noștri adoră aspectul uzat și rustic și modul în care acesta este adesea contrastant cu accente glamuroase precum lustrele de cristal. Interioarelor shabby chic captează o senzație elegantă și confortabilă în casă.
Stilul Coastal de Design Interior
Nu trebuie să locuiești lângă mare pentru a aprecia stilul coastal de design interior. Nu trebuie confundat cu decorul nautic, stilul de decorare coastal se află într-o ligă proprie. Un spațiu coastal ține cont de mediul său natural. Acest lucru poate fi observat prin paleta de culori și până la materialele folosite pentru mobilier și accesorii.
Nuanțele neutre precum albul sunt sunt asociate cu nuanțele de bej pentru a imita nisipul. În plus, pete de albastru pentru a semăna cu valurile și cerurile de vară însorite. Mai mult, casele de stil coastal ar trebui să se simtă întotdeauna luminoase și răcoroase. Intenția este de a simți că nu există nimic între interior și exterior. Din acest motiv, tratamentele pentru ferestre sunt reduse la minimum. Un material subțire din țesătură, bătut de vânt, va transmite cu siguranță aerul coastal.
Nu vei găsi nicăieri ancore și scoici împrăștiate pentru acest stil de design interior. În schimb, vei găsi vaze de sticlă albastră, tapet cu dungi sau picturi abstracte care transmit sentimentul coastal. Când vine vorba de identificarea mobilierului în interioarele coastal, acesta are un aspect confortabil și locuit. Mobilierul vopsit și îmbătrânit artificial, împerecheat cu rășină sau iută, face o pereche perfectă. Deoarece conectarea cu natura este atât de importantă pentru stilul de design interior coastal, adăugarea de plante de interior este esențială.
Stilul Hollywood Glam de Design Interior
Următorul pe lista stilurilor de decorare pentru 2024 este Hollywood glam. Acest stil șic a fost cel mai popular în California începând cu mijlocul secolului al XX-lea, datând încă din epoca de aur a Hollywood-ului în anii 1930. Interioarelor Hollywood glam sunt alcătuite dintr-un amestec de art deco și modern de mijloc de secol. Acesta este un stil de design interior menit să fie văzut.
Combinațiile de culori cu contrast puternic au fost alegerea populară pentru schemele de culori. Combinațiile populare nu sunt doar roz aprins și verde, ci și negru și alb. În plus, lustrele exagerate, împerecheate cu mobilier lucios sau oglinzi, sunt, de asemenea, o combinație comună. Contrastul oferă o anumită senzație de lux și glamour. Acest stil de design este sexy și sofisticat în același timp.
Aceste interioare au un lux de necontestat. Sunt făcute pentru a fi văzute și sunt perfecte pentru a găzdui petreceri glamuroase. Din acest motiv, nu este neobișnuit să vedem holuri sau livinguri de primire care îmbrățișează pe deplin o atmosferă de ospitalitate ridicată. Este unul dintre tipurile de design interior care se concentrează la fel de mult pe proprietar, cât și pe oaspeți.